zelfportret
Regelmatig overvalt mij de gelukkige gedachte ’ik kan denken’. Van alle dingen die ik in mijn leven heb geleerd is dat de basis. Ik zet met dat denken mijzelf en anderen aan tot vragen. En dat blijkt heilzaam.
Ik groeide op in een religieus gezin met veel aandacht voor het ongelooflijke. De jong gewekte verwondering over de gewone en ongewone dingen van het leven vormt nu het fundament onder mijn denkarbeid. En mijn vroegere verzet tegen de institutionele kant van religie is de basis voor mijn huidige kritische blik op organisatie(s).
Mijn eerste beroep was verpleegkundige, en ik beleefde ook daarin de spanning tussen de openheid van het bestaan en de geslotenheid van systemen. Ik besloot om theologie – en kort daarna ook filosofie – te gaan studeren, op zoek naar antwoorden op de vraag hoe ik moest omgaan met deze spanning. Maar het allermooiste dat ik van die studies heb overgehouden is mijn liefde voor het zoeken zelf. En de ontdekking van hoe taal – zowel praktisch als poëtisch – daarbij kan helpen.
Ruim twintig jaar ervaring in het management- en organisatie-advieswerk hebben mij geleerd het denken actief te verbinden met het dagelijks handelen. Mijn promotieonderzoek heeft mij gesterkt in de overtuiging dat een verandering – van welke aard of hoe groot of klein ook – begint met het vermogen het niet te weten.
Vragen naar de onbekende weg, dat is voor mij de essentie van veranderen. Ik plaats mijzelf daarom graag in situaties waarin ik het niet weet en ik werk graag samen met mensen uit hele andere (gedachte)werelden, zoals de kunst en de (internet)techniek en het monastieke leven. Ik durf veel en sluit onzekerheid juist niet uit. Op basis van mijn langdurige oefening daarin nodig ik mensen in organisaties uit om mee te doen. Vaak gebeurt dan wat niemand – ook ik niet – had kunnen denken.
partners
Ik werk graag samen met anderen. Ik verkeer in een breed netwerk van organisatieprofessionals, adviseurs, wetenschappers en kunstenaars. Met vier partners heb ik een expliciet samenwerkingsverband:
Organisatieatelier: samen met organisatiekunstenaar Marieke Ploeg en en danser Mieke Koldewee werk ik in de cel van een voormalige gevangenis & in een lokaal van een voormalige basisschool aan artistieke vormgeving van organisatievraagstukken
http://www.organisatieatelier.com
Twynstra Gudde Adviseurs en Managers: ik ben als Associé verbonden aan dit bureau waar ik ruim 15 jaar werkte als senior organisatieadviseur
http://www.twynstragudde.nl/mensen/mieke-moor
Haagse Hogeschool: ik ben als onderzoeker verbonden aan Kenniskring Making art Work van het lectoraat Change Management
http://www.dehaagsehogeschool.nl/lectoraten-en-onderzoek/overzicht-lectoraten/change-management/kenniskring
Kuperus & Co voor vereniging en achterbanorganisatie: ik werk met hen samen via de Kup&Co Binnencirkel.
http://www.kuperusenco.nl/
blog
Samen met zorgbestuurder Anita Wydoodt denk ik in SKIPR hardop na over kwesties die op en rond de bestuurstafel spelen.
http://www.skipr.nl/bloggers/id217065-anita-wydoodt-en-mieke-moor.html
2e blog: http://lectoraatchangemanagement.nl/author/miekemoor/
colofon
Bronvermelding beeldmateriaal:
Marktplaats: De school van Athene. Rafaël, 1509-1510. Vaticaan, Stanza della Segnatura, Rome
Minimal Consultancy: Nendo installatie, Milano 2014, Italy
Lab: 3D geprinte strandbeest, Theo Jansen
Werkplaatsen: Een paar schoenen. Vincent van Gogh, 1886. Van Gogh Museum Amsterdam
Organisatieatelier: Beeld Marieke Ploeg
Wat nu?: Detail uit Oneida, Robert Ryman, 2005
Concept en ontwerp: Lena Shafir, imaginetcetera.com
Technische realisatie: Hein Kleinveld newspectives.nl, Sheila Tan prestawebbouw