Mijn lab is waar ik experimenteer en onderzoek, op het grensvlak van organisatietheorie, maatschappelijke vraagstukken, kunst en filosofie. Ik werk hierin samen met kunstenaars en wetenschappers, in formele onderzoeksprogramma’s en via vrij werk.
de bestuurder en de filosoof
Samen met zorgbestuurder Anita Wydoodt startte ik een onderzoeksgesprek begonnen naar de binnenkant van besturen. Het idee kwam voort uit ons beider fascinatie voor de overgrote aandacht voor de buitenkant van de rol en het vak die vooral de aandacht vestigt op daadkracht, op het nemen van besluiten, op het aanwezig zijn en veel minder of nauwelijks op het aarzelen binnenskamers, de kleine stapjes die je als bestuurder zet, wat je allemaal niet bereikt en niet weet. Ik sprak er ook over met nog zeven andere zorgbestuurders. In 2021 verscheen daarover het boek De bestuurder & de filosoof.
art meets science and spirituality in a changing economy - revisited
Een nieuwe beschouwing van het wereldberoemde materiaal van het vijfdaagse kunstproject Art meets Science and Spirituality in a Changing Economy (Stedelijk Museum Amsterdam, 1990) van Louwrien Wijers, door hedendaagse Nederlandse wetenschappers, kunstenaars, economen en geestelijken, rond de vraag ’wat in een toenemend complexe wereld organiseren betekent’. In opdracht van Twynstra Gudde – in 1990 een van de partners – ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan.
hacking habitat - the making of
De documentatie van de kunstmanifestatie Hacking Habitat. Hightech Control & Lowlife Survival (Utrecht, 2015) dat hedendaagse vormen van systeemgeweld wil blootleggen. Tijdens Hacking Habitat komen hackers, burgers en kunstenaars in openbare Life-hack Marathons bijeen om in het kader van Local Human Rights samen nieuwe ideeën te ontwikkelen. In opdracht van Ine Gevers, artistiek directeur Stichting Niet Normaal. Zie: http://www.nederlandwordtanders.nl/netwerk/ine-gevers/nationaal/.
making art work – hacking the workplace / performing organization
Onderzoek naar hacking als autonome interventiestrategie in organisaties, in vergelijking met hacking in autonome kunst en (internet)techniek. Onderdeel van het onderzoeksprogramma Making Art Work van het Lectoraat Change Management aan de Haagse Hogeschool.
download onderzoeksopzet
tussen de regels – een esthetische beschouwing over geweld van organisatie
Promotieonderzoek naar ’geweld van organisatie’, beschouwd vanuit het discours van de kunst en de filosofie. Dit onderzoek maakte deel uit van het onderzoeksprogramma Kritische Organisatie en Interventie Studies aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. Promotoren Prof. Dr. Ruud Kaulingfreks en prof. Dr. Hans Alma. Tussen de regels. Een esthetische beschouwing over geweld van organisatie. Uitgeverij IJzer, Utrecht, 2012.
vrij in de gevangenis – schrijven binnen de muren van het systeem
In de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht probeer ik uit hoe het is om in de nog voelbare beklemming van het gewelddadige gevangenissysteem vrij werk te maken. Ik schrijf er aan mijn nieuwe boek over minimal organization of zit voor me uit te staren naar de groene wereld achter de grauwe gevangenismuren. Een opdracht aan mijzelf.