Een werkplaats is een vernieuwend alternatief voor het werken aan complexe (organisatie)vraagstukken. De term verwijst enerzijds naar een wijze van werken vanuit vakmanschap – gericht op het oplossen van concrete problemen (denk aan de autogarage) – en anderzijds naar het kunstenaarsatelier waar al experimenterend en ontdekkend iets wordt maakt wat nog niet eerder bestond. In een werkplaats werkt een groep medewerkers (van hoog tot laag) samen met experts en met hulp van technieken uit de wereld van kunst en ontwerp. Een werkplaats is een zeer geschikte vorm voor lokale problemen met een diepere (systeem)complexiteit.
werkplaatsen in de zorg
Op verschillende plekken in de zorg (bij en tussen zorgaanbieders, beleidsmakers, branche- en patiëntenverenigingen) heb ik werk-plaatsen ingericht rondom vraagstukken van Ontbureaucratisering, Zelforganisatie, Goede Zorg en Toezicht. In elke werkplaats staat een lokaal vraagstuk centraal, is ’the whole system in the room’ en helpen experts inhoudelijk en methodisch bij het vinden van vernieuwende oplossingen. Net als in een ’echte’ werkplaats bestaat het resultaat niet alleen uit de inhoudelijke oplossing (bijvoorbeeld een nieuwe vorm van participatie van ouders in de uitbesteedde zorg voor hun kinderen), maar ook uit nieuw ontdekte werkwijzen (zoals prototyping, storytelling) en de kennismaking met andere systeem- en leefwerelden (zoals wetenschap, kunst en vrije tijd).
Een aantal van deze werkplaatsen zijn gelieerd aan het onderzoeksprogramma Making Art Work van het Lectoraat Change Management aan de Haagse Hogeschool.
Zie artikelen: Het (de) wo(o)rden van de Werkplaats & WaardenWerk - dec.2013 (Z.t.).
leerplaats tussen de regels / voor organiseren 3.0
In zes bijeenkomsten werkt een groep van ongeveer tien mensen, onder begeleiding van mij en danser en organisatiecoach Mieke Koldewee, aan de ontdekking van nieuwe manieren van organiseren. We lezen samen mijn boek Tussen de regels, reizen langs verschillende kunst- en kenniscentra, en verbinden al onderzoekend en experimenterend we inzichten vanuit de filosofie en de kunst met onze eigen ervaringen en de (organisatorische) vraagstukken van deze tijd en maken tenslotte met elkaar een expositie van ’nieuw werk’. Zie voor een inkijkje in de Leerplaats: http://www.tussenderegels.org
I.v.m. Corona start dit najaar niet vanzelfsprekend de volgende (9e) editie van de Leerplaats. Mocht je belangstelling hebben, meld je dan wel. Wij kijken wat dan wat wijs is. Leerplaats. Brochure Leerplaats