Onder de noemer van ’Wat nu?’ – een vraag die vaak opkomt in reactie op mijn pleidooi voor het niet-weten en handelingsverlegenheid – geef ik voorbeelden van (mijn) werk dat ook voor een breder publiek interessant is om te lezen of aan mee te doen.
Monnik op de snelweg
Al jaren zoek ik graag de stilte op. Tegelijkertijd wil ik de wereld niet mijden. Dus toen Tijdschrift voor Begeleidingskunde mij vroeg om het hoofdartikel te schrijven voor het themanummer over activisme, greep ik die kans met beide handen aan. En ontdekte ik iets.
Lees mijn artikel Ergens in geloven, hoe werkt dat?
Werkwoorden - een nieuwe serie vignetten
Toen een bestuurder onlangs aan me vroeg 'waarom ik niet wat meer aan de weg timmerde met mijn mooie werk' ontstond zomaar de column Monnikenwerk. Het is de eerste in een gedachtenreeks over de betekenis van werk. Want wanneer is werk werk?
Ik verken die vraag aan de hand van allerlei werkwoorden in tekstjes van max 1000 woorden. Een deel ervan verschijnt als column in het Tijdschrift Waardenwerk: http://waardenwerk.nl
Download hier de afzonderlijke afleveringen van de (startende) serie Werkwoorden:
1. Monnikenwerk 2. Schilderwerk 3. Binnenwerk 4. Drukwerk 5. Aardewerk 6. Kunst- en vliegwerk 7. Vluchtelingenwerk
Werkwoorden - een nieuwe serie vignetten
Toen een bestuurder onlangs aan me vroeg 'waarom ik niet wat meer aan de weg timmerde met mijn mooie werk' ontstond zomaar de column Monnikenwerk. Het is de eerste in een gedachtenreeks over de betekenis van werk. Want wanneer is werk werk?
Ik verken die vraag aan de hand van allerlei werkwoorden in tekstjes van max 1000 woorden. Een deel ervan verschijnt als column in het Tijdschrift Waardenwerk: http://waardenwerk.nl
Download hier de afzonderlijke afleveringen van de (startende) serie Werkwoorden:
1. Monnikenwerk 2. Schilderwerk 3. Binnenwerk 4. Drukwerk
Nieuw boek: De bestuurder & de filosoof
Op vrijdag 10 september 2021 is mijn nieuwe boek verschenen: De bestuurder & de filosoof. Over de binnenkant van leiderschap.
Zorgbestuurder Anita Wydoodt nodigde me daartoe uit. Ze zocht taal voor al die dingen die zich afspelen in de bestuurder die het stoere daglicht niet goed verdragen zoals aarzelen, niet-weten, de tijd ergens voor nemen, onzekerheid. Allemaal kwaliteiten die niet zomaar passen in het beeld van de daadkrachtige bestuurder maar die wel bepalend kunnen zijn voor de complexe vraagstukken van onze wereld. Ik sprak met nog zeven bestuurders hierover en ontdekte hoe de ontmoeting tussen onze uiteenlopende (gedachten)werelden het denken over leiderschap op een ongewone manier in beweging bracht. Ik verbond hun verhalen met andere wijsheidstraditiesen met mijn eigen alledaagse ervaringen, en zo ontstond een inkijkje in wat het betekent om een leider te zijn wiens werk in de wereld nauw verbonden is met een eigen innerlijke wereld.
Dit boek is een uitnodiging aan bestuurders en manager, en aan ieder ander met een gezaghebbende positie, om temidden van alle druk(te) daadkracht ruimte te maken voor stilte, ademruimte en speelsheid van geest.
Liefde in tijden van Corona
De wereld ligt stil. En ik ben ook stil. Vanuit mijn gevangeniscel - de ideale plek voor een quarantaine - schrijf ik onregelmatig een korte tekst waarin ik via de omweg van een beeld of tekst uit de kunst of filosofie nadenk over wat ons nu gebeurt. Ik beoog daarmee het denken van mijzelf en de lezer te activeren en te inspireren. Ik bied geen oplossingen voor de huidige problemen - dat gaat een filosoof niet aan - het gaat me om (bronnen van) wijsheid, die te delen en verder te ontwikkelen.
De aanleiding is liefde. Amor mundi, liefde voor de wereld. Een bron is Gabriel García Márquez' beroemde roman Liefde in tijden van cholera, waarin liefde gestalte krijgt in een permanente zoektocht naar wat zich door de ratio niet laat dwingen.
Download hier de afzonderlijke afleveringen van de (startende) serie Liefde in tijden van Corona.
1. The sublime is now! 2. Stil leven 3. Vrijheid 4. Gelassenheit 5. Het juiste midden 6. Oplossen 7. Contravorm 8. Donker 9. Open 10. Anders
Radio & Podcast
Op 10 juli '20 publiceerde het tijdschrift Management&Consulting een podcast met een interview met mij over 'het goede'. In het tijdschrift is het interview bewerkt tot een artikel.
Op 6 april '20 werd mijn tweede podcast gepubliceerd in de serie Tjipcast van Tjip de Jong, via Management.nl.
Podcast over 'wat doet (een) organisatie met mensen?'
Op 6 juli '19 werd mijn eerste podcast gepubliceerd: Shad Faoud die Onversneden Conversaties maakt sprak met mij over Vincent van Gogh, kwantumfysica, stoplichten, minimalisme, (on)menselijkheid en meer: luister naar podcast over geweld van organisatie
Op 14 mei '19 maakte ik met mijn collega's van het Lectoraat Change Management een radio-uitzending bij de New Business Radio. Luister naar een gesprek over activisme, roddel en achterklap in organisatie en toneelspelende HRM-ers: luister naar de radiouitzending New Business Radio
Leerplaats Tussen de regels
In oktober a.s. sluiten we alweer de 8e Leerplaats Tussen de regels af met een expositie. We werken met een prachtige groep mensen (uit de wetenschap, het bedrijfsleven, de kunst van professional tot bestuurder en onderzoeker) rondom mijn boek Tussen de regels. We lezen, reizen, werken en denken samen op kruispunt van kunst, filosofie en organisatievraagstukken. Door Corona starten we dit jaar nog niet met een nieuwe groep. Maar wie belangstelling heeft voor een volgende editie kan zich nu melden.
Zie brochure voor informatie & aanmelding: brochure Leerplaats
Kom naar theaterfestival Vuurol (14-16 februari) en maak de voorstelling TUSSENRUIMTE mee!
Op uitnodiging van theatergroep Thalia & regisseur Anke Tijtsma heb ik meegewerkt aan een voorstelling over spanningen in het werk. Een directeur en een professional worstelen met een project en met elkaar. De filosoof probeert het te doorgronden. In-between ontstaat nieuw werk.
Kijk: op:https://www.vuurol.nl/portfolio-items/thalia-tussenruimte/?portfolioCats=46
Twee dagen met (niet alleen) je voeten in de klei
Op 13 en 14 sept. organiseren we vanuit het Organisatieatelier opnieuw twee werkdagen in het slik van de Dollaard (Fr.). Beeldend kunstenaar Alexandra Engelfriet begeleidt ons in de klei en wij van het Organisatieatelier (Marieke Ploeg, Mieke Koldewee en ik) maken daaromheen een minimaal programma waarin we verbanden leggen met het organisatiewerk. We eindigen elke werkdag moe en voldaan met lekker samen eten. We overnachten in een huis of in trekkershutten vlak achter de dijk.
Zie voor meer informatie e/o aanmelding: kleidagen september 2018
Werken in het wit krijgt eervolle vermelding door OOA
Op 5 juni 2018, tijdens het boekenfestival van de Orde van Organisatieadviseurs kreeg Werken in het wit een eervolle vermelding! Mijn boek "zo anders dat het niet past binnen het kader van het Boek van het jaar 2018" bleek een uitzondering op de regel waard. Hoe je (ik) buiten de orde kunt vallen en en tegelijk daarmee binnen de Orde een plek hebt.
Zie het volledige juryrapport: OOA Juryrapport Boek van het Jaar 2018
Nieuwe publicaties
ARTIKEL Samen wérken, in boek Tweebenig samenwerken (red. Martine de Jong), Vakmedianet, 2018. Zie artikel: pdf Samen wérken, en meer informatie over het boek http://www.tg.nl/tweebenigsamenwerken
BOEK: Werken in het wit. Een jaar lang filosoof-in-residence in het Radboudumc. Uitgeverij IJzer, november 2017
In dit boek ga ik op zoek naar betekenis van wit in het ziekenhuis, de kunst, de filosofie, het organisatiedenken. Zie voor een inkijkje in het boek inkijkexemplaar,of bestel bij de uitgever: werken in het wit.
BOEK: Imperfecte Adviseur. Persoonlijke verhalen over het werk. Verschenen juni 2017.
Samen met zeven geestverwanten/vakgenoten gemaakt. Zie pdf.
Op 18 januari 2018 organiseren we naar aanleiding hiervan de Nacht van de imperfectie (info. volgt later)
BOEK: Aan het werk met Hannah Arendt (Joop Berding red.). Verschijningsdatum 2 november 2017.
Met zeven andere auteurs onderzoek ik de betekenis van Hannah Arendt voor het werk van nu. Zie flyer aan het werk met hannah arendt.
Schrijver in de tuin
Van 19 t/m 24 september werkte ik als schrijver-in-residence in de Hortus Hermitage in Haren. Op 29 oktober gaf ik aldaar een lezing over mijn ervaringen, samen met de schrijvers Marjoleine de Vos en Ann Meskens die er dit najaar ook een week verbleven (en schrijven).
Zie: website. Zie mijn brief aan de tuin: Heerlijke Hortus!
Project Take over
What happens when two people swap professions? Gedurende de maand maart 2017 wisselden Haagse Hogeschool Lector Jacco van Uden en Rijksacademie Performancekunstenaar Mercedes Azpilicueta van ’baan’. Dat was voor beiden een sprong in het diepe en had ook effect op hun (werk)omgeving. Videokunstenaar Céline Berger maakt er een videoessay van. Ik maak van al het materiaal een discoursanalyse. Verschijning voorjaar 2018. Zie: www.thetakeover.org.